Dit programma is een zoektocht naar een vergeten instrument en zijn ontwerper: Pantaleon Hebenstreit. Het instrument is nog niet nagebouwd en het is tot op heden onduidelijk hoe het heeft kunnen functioneren met zijn meer dan twee meter lange darmsnaren. 
Een vergeten instrument
Het verhaal van de Pantaleon fascineert en brengt het orkest op een pad naar onontgonnen muziek. De naam van het instrument is ontleend zijn aan zijn ontwerper, een kleurrijke tijdgenoot van Bach, Händel en Telemann. Hij was dansmeester, violist en componist en bespeelde dus ook de Pantaleon, een variant van het Zuid-Europese snaarinstrument salterio. 

Het instrument maakte snel opgang en werd in de achttiende eeuw bespeeld van Berlijn tot Wenen; het werd gepresenteerd in Italië en dook zelfs op aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Rond 1800 raakte het in onbruik en in de loop van de negentiende eeuw verdween het volledig van het muziekpodium. 
Muziek van Telemann
De Oostenrijkse Franziska Fleischanderl is niet alleen een virtuoos op het salterio; ze heeft zich ook helemaal verdiept in de Pantaleon. Samen met haar ging Holland Baroque op onderzoek.

Centraal in het programma staat de muziek van de 17e-eeuwse componist Telemann, die enkele jaren Hebenstreits collega was aan het hof van Eisenach.

 

Holland Baroque – Pantaleon delen

Contacteer de beheerder

Alle aankomende evenementen in Schouwburg Cuijk

1 2 3 4 5
Feedback
Feedback
Pagina + Feedback?
Volgende
Geef je emailadres op als je terugkoppeling wenst.
Back
Versturen
Dank voor je feedback!