Van de makers van ‘De Tolk van Java’ en ‘Gelukzoekers op Sumatra’
In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalige meester. Het schip dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam vervoert, wordt echter gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later duikt haar opmerkelijke brief op in een archief.
Een strijd voor vrijheid
‘De Smeekbede’ volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem.
Tegelijkertijd wordt het verhaal verteld van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.
Schaduwkanten van de geschiedenis
Wie schrijft de geschiedenis? Deze voorstelling, naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen, gaat over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.
De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, die met voorstellingen als ‘De tolk van Java’ en ‘Gelukzoekers op Sumatra’ al eens zijn licht wierp op vaak verzwegen schaduwkanten van onze vaderlandse geschiedenis.
tekst: Maarten van Hinte, naar het boek van Lianne Damen | regie: Olivier Diepenhorst | spel: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
Inleiding
Vooraf ben je welkom bij een speciale inleiding waarin de makers vertellen over de voorstelling. Ze gaan dieper in op de keuze voor het stuk, de bewerking, regie en de acteurs. Er wordt kort ingegaan op de inhoud van het stuk, zonder daarbij te veel weg te geven over het verhaal.
De inleiding is inbegrepen bij je kaartje. Kaarthouders krijgen een paar weken van tevoren een uitnodiging om deze inleiding gratis bij te wonen.