Benjamin Herman Trio & Mayuko Katakura

Sinds hun eerste muzikale ontmoeting tijdens het Tokyo Jazzfestival in 2013 hebben saxofonist Benjamin Herman en pianiste Mayuko Katakura altijd contact gehouden. Tijdens zijn regelmatige bezoeken aan Japan is Benjamin vaak bij haar concerten langsgegaan in de hoofdstad waar zij altijd wel ergens aan het spelen is.

De 39 jarige pianiste woonde ruim zes jaar in de Verenigde Staten en studeerde zowel op Berklee als op Julliard School of Music. In haar thuisbasis Tokio is zij een bijzonder populaire pianist in de jazz scene die naast tientallen platen als ‘side woman’ zelf inmiddels zeven soloplaten heeft uitgebracht. Net als Benjamin werd Mayuko op jonge leeftijd uitgenodigd om deel te nemen aan The Thelonious Monk Competition in Washington D.C. Ook is zij in eigen land veelvuldig in de prijzen gevallen waaronder New Star Award voor haar debuutplaat ‘Inspiration’ in 2009. Naast invloeden van haar voormalige pianoleraar Kenny Barron is in haar kleurijke spel vooral veel klassieke jazztraditie te horen. De samenwerking met het zeer hechte trio van Benjamin Herman, met bassist Thomas Pol en drummer Joost Patocka, biedt naar Benjamin’s zeggen de mogelijkheid om de ‘straight ahead’ kant van zijn spel en composities te belichten. Iets dat eens in de zoveel jaar terugkeert in het werk dat hij uitbrengt op zijn eigen platenlabel ‘Roach Records’. Naast enkele van Benjamin zijn bestaande composities zal het trio met Mayuko op deze toernee ook meerdere nieuwe stukken spelen die Benjamin speciaal voor deze bezetting heeft geschreven.

In 2020 had Benjamin meerdere projecten op stapel staan met Japanse musici in verschillende genres. Dit heeft niet alleen te maken met zijn jarenlange obsessie voor het land Japan en alles wat er vandaan komt aan kunst en spijzen, maar ook met zijn constante zoektocht naar nieuwe impulsen voor bijzondere muzikale avonturen. De discografie van zijn soloplaten en albums met New Cool Collective beslaat inmiddels meer dan 50 titels. Met deze samenwerking pakt Benjamin de draad weer op. ‘Elke muzikant wil in Japan spelen, het is zo een bijzondere cultuur en de jazzscene daar is uniek. Ik vind het belangrijk om iets te doen met mijn obsessies. Daar hoort bij dat ik bepaalde musici vraag voor concerten en plaatopnames. Ik ben zo blij dat ik na drie jaar uitstellen Mayuko eindelijk hierheen kan komen. Zij is een geweldige pianiste.

Thomas Pol (1989) studeerde contrabas aan Codarts in Rotterdam. Na zijn afstuderen verhuisde hij in 2013 naar New Orleans waar hij zijn master haalde. Daar nam hij ook zijn debuutalbum ‘Thomas Pol in America’ op. Terug in Nederland werd hij door Jazz International in 2017 benaderd om ‘The Pack Project’ te leiden, een initiatief in het leven gebracht om jonge opkomende muzikanten te steunen in hun muzikale loopbaan en zo een podium te geven. In 2018 begon hij een klassieke master bij KCO bassist Rob Dirksen te Tilburg. Thomas speelt met o.a. Benjamin Herman Trio, Pynarello, ALEXANDER, T.Pol 3, NAOS en is zowel actief in de jazz en klassieke wereld.

Joost Patocka (1969) speelt sinds dertig jaar samen met Benjamin Herman. Daarnaast is hij veelvuldig te horen geweest met zangers Ruben Hein en Rita Reys, met saxofonisten Piet Noordijk en Branford Marsalis,
in het trio van gitarist Kurt Rosenwinkel in de band met collega drummer Stefan Kruger, Krupa & The Genes. Joost tourde in Japan, China, Rusland, de Verenigde Staten, Korea en Europa. Joost is te horen op meer dan 40 albums.

Benjamin Herman Trio & Mayuko Katakura delen

Contacteer de beheerder

Alle aankomende evenementen in Rietveld Theater (op pop-up locatie)

 • No events in this location
 • Waar ben je naar op zoek?

  Feedback
  Feedback
  Pagina + Feedback?
  Volgende
  Geef je emailadres op als je terugkoppeling wenst.
  Back
  Versturen
  Dank voor je feedback!