Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Recensies op theaternetwerk

STONER op toneel

STONER op toneel

Geschreven door: Jolande Kraaijeveld
Sinds: 10 oktober 2014

De literaire roman Stoner van John Williams (1e druk 1965) wordt door Bos Theaterproducties op de planken gezet. De succesvolle Nederlandse uitgave van deze roman verscheen in 2012. Voor degenen die de roman hebben gelezen brengt de theatervoostelling geen verrassingen, de voorstelling volgt nauwgezet het boek. Dat kan een mooie aha-erlebnis zijn of een te voorspelbare voorstelling.

In de cast van zes acteurs speelt ieder een dubbelrol behalve het hoofdpersonage William Stoner ( Reinout Bussemaker), dat komt soms wat ongeloofwaardig over. Uitzondering daarop is Peter Bolhuis, die een zeer geloofwaardige Archie Sloane/Hollis Lomax neerzet.

Voor degenen die de roman niet kennen is de rode draad van het verhaal goed te volgen:

Zoon van arme boeren gaat landbouwkunde studeren, raakt in de ban van literatuur en kiest ervoor om niet terug te keren naar het platteland, maar een vervolgstudie te doen met een baan als docent Engels om in zijn onderhoud te voorzien. Raakt verknocht aan zijn Universiteit, maakt vrienden en vijanden, trouwt te jong, heeft een slecht huwelijk, begraaft zich in de literatuur om op zijn sterfbed zijn eigen publicatie van weleer in te zien.

De diepgang van de personages die in de roman zo prachtig zijn neergeschreven komt in de toneelversie minder uit. De scénes volgen elkaar in een rap tempo op, dat is visueel wel aantrekkelijk, maar doet de tekst tekort en daarmee de personages.

Integer is de toneelbewerking wel, misschien iets te integer, in een voorstelling van zo'n 2,5 uur moeten nu eenmaal keuzes worden gemaakt wat te doen en wat te laten. Minder scénes met meer diepgang zouden mijn voorkeur hebben, maar deze toneelbewerking van Tom Blokdijk doet het boek zeker eer aan.

De voorstelling is te zien t/m 7 febr. 2015. Voor de speellijst zie: www.bostheaterproducties.nl

foto Raymond van Olphen

0 reacties op dit bericht

Bezig met laden...