Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Recensies op theaternetwerk

KRISZTINA’S KEUZE

KRISZTINA’S KEUZE

Geschreven door: Jolande Kraaijeveld
Sinds: 02 mei 2013

Krisztinana's Keuze is de naam van een serie dansprogramma's waarin choreografe Chrisztina de Châtel vijf choreografen van haar keuze uitnodigt een werk te maken. Zij doet dit om hen de kans te geven zich verder te ontwikkelen in hun werk. Na ruim 30 jaar leiding te hebben gegeven aan haar eigen gezelschap Dansgroep Chrisztina de Châtel brengt zij nu producties uit onder de naam De Châtel sur Place. In de eerste van de reeks Krisztina's Keuze geeft zij de gelegenheid aan choreografen  Melissa Ellberger, Cecilia Moisio, Eva Susova, Cris Tandy en Kat Válastur.

Cecilia Moisio opent met de solo It's not you, it's me, een “bewegingsmonoloog”door haarzelf gedanst, over het beëindigen van een liefdesrelatie. Tekst en beweging vallen daarbij samen in heftige emoties en laat het publiek nadenken over de herkenbare fasen hierin als ontkenning, schuld en trouw. Kort en krachtig neergezet.

Cris Tandy (zie foto) volgt met de solo A  Modern Virus, door hemzelf gedanst. Het is voor Tandy de eerste keer dat hij een werk voor zichzelf maakt en laat daarin vooral zien dat hij een perfecte lichaamsbeheersing heeft in een grote variatie aan bewegingen. Zeer indrukwekkend gedanst in een grote cirkel van licht.

Eva Susova kiest voor de uitvoering van haar choreografie False Alarm voor vier vrouwelijke dansers die naar haar zeggen streven om “artworkers” te worden. De heftige ritmische bewegingen van de in zwart latex geklede dansers doen denken aan SM en kan gezien worden als een reflexie daarop. Niet zonder humor.

Melissa Ellberger volgt na de pauze met haar solo Antrop gedanst door Olive Lopez. Zij liet zich inspireren door Antropometries de la periode bleue (1960) van de Franse beeldend kunstenaar Yves Klein. In een zeer sterk gedanste aanloop beweegt de danser zich met blauwe verf naar een “doek” op de grond om hiermee te versmelten tot een kunstvoorwerp. Zeer beeldend neergezet, een lust om naar te kijken, helaas wat kort.

Kat Válastur sluit af met What Scatches The Glass From The Inside, een solo uit 2008 door haarzelf gedanst. Heel knap laat Valástur hierin een langdurig stroboscopisch bewegingseffect zien zonder stroboscoop. Fascinerend om naar te kijken.

Het is prettig om door De Châtel aan de hand te worden genomen in de wereld van de moderne dans en op deze manier in één avond diverse ontwikkelingen te zien. Een ieder zal zijn eigen voorkeur hebben, het aanbod is divers genoeg.

KRISZTINA'S KEUZE is nog te zien tot 8 mei 2014. Voor de speellijst zie: www.kdechatel.nl

foto Sigel Eschkol

0 reacties op dit bericht

Bezig met laden...