Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Recensies op theaternetwerk

DE PERZIK VAN ONSTERFELIJKHEID op toneel

DE PERZIK VAN ONSTERFELIJKHEID op toneel

Geschreven door: Jolande Kraaijeveld
Sinds: 14 mei 2015

Stichting Swarte Kunst, opvolger van Firma Rieks Swarte, brengt als eerste productie de toneelversie van Jan Wolkers boek De Perzik van Onsterfelijkheid.

Het boek beschrijft een dag uit het leven van twee verzetsstrijders 35 jaar na de bevrijding, 5 mei 1980, toen Canadezen als helden van de bevrijding werden onthaald in Amsterdam.

Een -bijna- monoloog van een verbitterd man, over zijn leven met een alcoholische vrouw (beiden verzetsstrijders in de oorlog) en hun hondje.

Swarte heeft door gedegen research de buurt, straat en huiskamer van deze verzetsmensen, Ben en Corry, geschetst en nagebouwd in een maquette, waarmee hij, zoals hij dat zo goed kan, d.m.v. videoprojectie het publiek meeneemt naar die huiskamer in die buurt in die stad op die dag.

Wolkers schreeft het boek alsware het een monument voor de verzetsstrijders, 35 jaar na de oorlog. Swarte wil met deze toneelversie, weer 35 jaar later, zijn publiek laten nadenken over vrijheid, een groot goed, dat veel mensen in deze wereld van het hier en nu moeten ontberen.

Het toneelbeeld is even mooi als accuraat, het poppenspel (hondje) leuk, grappig en droevig, maar de tekstuele behandeling komt niet echt over, raakt nergens een snaar, kabbelt teveel voort.

Informatief, ja, maar de zieleroerselen van  hoofdperoon Ben Ruwiel (Ali Cifteci), over zichzelf, zijn mislukte huwelijk, zijn geschiedenis, sleuren je niet mee, zoals ze dat bij Wolkers doen.

Margje Wittermans zet als tegenspeelster alle overige personages strak neer in kort en bondige scenes.

Voor de speellijst zie: www.rieksswarte.nl

foto: Sanne Peper

0 reacties op dit bericht

Bezig met laden...