Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Artikelen

Artikelen

Artikelen over theatermaken, interviews en andere achtergrondstukken kunnen hier gepost worden. Zelf een artikel toevoegen kan ook. Meld je aan en ga naar 'Mijn profiel'. Nieuwe artikelen worden pas live gezet als ze door een regiobeheerder zijn beoordeeld.

TNR Theatergids 2015-2016

TNR Theatergids 2015-2016

Met veel trots presenteren wij onze jaarlijkse theatergids.  

Hierin vinden jullie alle activiteiten en leden verzameld, inclusief een aantal leuke artikelen over het amateurtheater.

De gids is op te halen op ons kantoor of in Theater 't Kapelletje maar kan ook online bekeken worden door te klikken op de volgende link:

http://bit.ly/1M487pX

 

 

Lees meer 20 oktober 2015 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
Suzuki training en Viewpoints

Suzuki training en Viewpoints

                                        NAJAAR 2015: VIEWPOINTS & SUZUKI TRAINING IN AMSTERDAM
                                     26 SEPT- 3/4 OKT- 31 OKT- 29 NOV-5 DEC- 19/20 DEC MASTERCLASS
                                                                          

“Suzuki training en viewpoints hebben mij werkelijk in mijn kracht gezet en leren verbinding maken vanuit mijzelf met de ander en de ruimte. Het heeft me leren spelen met de informatie die ik ontvang over de ruimte, de beweging en de relaties daartussen.”


Viewpoints training is een fysieke improvisatietraining. Het traint je te luisteren met heel je lichaam en alles om je heen te registreren zonder direct zaken uit te sluiten in goed of slecht. Tegelijkertijd biedt het concrete handvatten om mee te werken binnen ruimte en tijd. Inzetbaar voor zowel theatermakers/docenten als acteurs / regisseurs.
Trainer Judith Bruynzeels

Basistraining 3 en 4 oktober 2015. Beide dagen van 10:00 tot 17:00. Kosten € 250,- inc 21 % btw.
 

Suzuki training
KRACHT , UITHOUDINGSVERMOGEN EN FYSIEKE PRECISIE

Suzuki biedt de waarde van discipline, van doorzetten als je brein zegt dat je niet meer kan opent de training, je werkelijke potentie. Het verhoogt je aandacht en concentratie .Trainer Deborah Black
Via de website www.judka.nl kun je meer informatie vinden  over beide trainingen, kosten en hoe deel te kunnen nemen.
kennismaking :26 SEPT 10:00 tot 17:00 - Suzuki & Viewpoints -       kosten: € 75,- inc 21 % btw

Lees meer 26 augustus 2015 door Judith Bruynzeels (0 reacties)
Nederlands Theater Festival

Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival (TF) toont elf dagen lang de beste voorstellingen van het moment, reikt vele prijzen uit waaronder die voor de beste acteurs van Nederland, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen. Kortom: is meer dan een voorstellingsbezoek alleen.

Dit jaar vindt het festival plaats van 3-13 september. De theatervoorstellingen zijn te zien op verschillende locaties in het centrum van Amsterdam, waaronder de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het Compagnietheater, Theater Frascati en Jeugdtheater De Krakeling.

Tijdens het festival zijn er verschillende programmaonderdelen, zoals de officiële juryselectie, TF specials en het jeugdprogramma TF jong. Verder is er een uitgebreid randprogramma met o.a. debatten, feesten en exposities. Tegelijkertijd met het Nederlands Theater Festival vindt tevens het Amsterdam Fringe Festival plaats, met 80 voorstellingen op meer dan 40 locaties. Beide festivals hebben verschillende voorstellingen die engels ondertiteld zijn of geen spraak bevatten, bij deze voorstellingen is dus: language-no-problem!

Verdere informatie, het programmaboekje en de tickets zijn te vinden op www.tf.nl

Lees meer 07 juli 2015 door Milou Ottink (0 reacties)

Workshop Programmeren in het Rietveld theater

De cursus bestaat uit 5 workshops, waarin steeds het perspectief wordt verlegd, achtereenvolgens vanuit het standpunt van de artiest, de programmeur, de publiciteit, de productie en het publiek. Gedurende de cursus werk je een zelf bedacht concept uit, waaraan je elke avond verder weer iets toe kunt voegen.

De cursus vindt plaats in het Rietveld Theater, steeds op dinsdagavond van 19:30 tot 21:00. De data zijn 21 oktober, 4 en 18 november en 2 en 16 december. De deelnemersbijdrage is € 10,- per avond. Je krijgt hiervoor desgewenst een factuur. Als de financiën een te hoge drempel voor je vormen, neem dan vooral even contact op.

Als je definitief besluit om de cursus te volgen, dan ontvangen we graag nog een berichtje van je. Geef daarin ook een korte omschrijving van het concept waar je mee aan de slag wilt gaan en/of je motivatie. Mail techniek@rietveldtheater.nl


Programma

21 oktober  Perspectief Artiest
workshopleider Linda Ammerlaan
gast Soren Ballegaard, bandleider en docent bij de VAK
Inhoud:
• Concept van de avond
• Locatie
• Techniek – technische rider
• Financiële afspraken en afhandeling
• Publiciteit aanleveren en zelf verzorgen

4 november  Perspectief Programmeur
workshopleider Steven de Laet
gast Hans vd Maas, programmeur Rietveld Theater
Inhoud:
• Keuze concept
• Financiering
• De juiste artiesten vinden
• Programma (volgorde, diversiteit, lengte etc.)
• Samenwerking productie
• Publiciteit

18 november  Perspectief Publiek
workshopleider Steven de Laet
gast Suzanne vd Zanden, productiemedewerker Oudkast
Inhoud:
• Wiens publiek ben ik?
• Waar vindt men mij?
• Wat maakt mij als publiek uniek?
• hoe word ik (blijvend) aangesproken?

2 december  Perspectief Productieleiding
workshopleiders Linda Ammerlaan en Steven de Laet
Inhoud:
• Team en coördinatie
• Inhoud, aankleding en faciliteiten
• Technische productie
• Publiciteit
• Financiering en afronding

16 december  Perspectief Publiciteit
workshopleider Linda Ammerlaan
gast (n.n.b.)
Inhoud:
• Samenwerking team
• Wie is je publiek?
• Unique Selling Point?
• Keuze middelen en planning
• Publiciteit op dag zelf

Lees meer 16 oktober 2014 door Linda Ammerlaan (0 reacties)
Workshop voor het goede doel door Cahit Olmez

Workshop voor het goede doel door Cahit Olmez

"One man can make a difference, and everyone should try". John F. Kennedy

Dat dacht Marlies Verdonk- initiatiefnemer van Stichting Learn2Learn ook. Ze stapte over alle mogelijke barrieres heen en begon aan een project in Gambia: een lokale theatergroep welke zal rondreizen door dit west-Afrikaanse land en waarbij diverse maatschappelijke problemen worden behandeld. Zo wordt er kennis overgebracht en dat kan de basis zijn van de oplossingen van de problemen aldaar.

Voor meer informatie over de stichting kijk op www.marlieslearn2learn.nl

Marlies is in contact gekomen met "Cahit Olmez"een professional acteur bekend van diverse series en films oa Flikken, Baantjer, en de film "Kom niet aan mijn kinderen", "Gangsterboys", Cowboy"enz.

Cahit heeft de toneelschool in Amsterdam gedaan en vreselijk veel ervaring in acteren en nog veel meer dan dat.

Cahit heeft aangeboden zich in te willen zetten voor het goede doel en wil workshops geven waarvan de opbrengst geheel naar stichting Learn2Learn gaat. In overleg met Cahit kan er een workshop op maat gemaakt worden.

 

Tip van Cahit!

Toneel/aikido Workshop

Je zou je kunnen afvragen: wat heeft Aikido met theater te maken? Hoe kan Aikido nu iets betekenen voor acteurs? Het lijkt onlogisch dat een krijgskunst kan toevoegen aan theatermakers. Echter , inzichten over energie, aandacht, ontspanning, lichaamshouding, verbinding, aanwezig zijn. liggen voor het oprapen bij Aikido. Allemaal van grote waarde voor theatermakers. Het bevordert ook de samenwerking en de relaties binnen een groep. Aikido kan heel erg helpen met het detecteren van patronen en belemmeringen en er van je te bevrijden. Mensen die last hebben van plankenkorts vertellen hier veel baat bij te hebben.

Cahit Olmez is professioneel acteur. Hij is al meer dan tien jaar Aikido aan het bestuderen. In de loop der jaren heeft hij een vertaling van Aikido gemaakt voor acteurs. Hoewel we ook met scenes kunnen werken, gaat deze training in eerste instantie om zaken rondom spelen.

De enige manier om te ontdekken wat Aikido voor jou kan betekenen is het ervaren...............

De opbrengst voor een dag workshop moet minimaal €350,00 euro opbrengen.

Daarmee steun je het goede doel en de  kwaliteit van spelen zal weer naar een hoger niveau getild worden.

Mocht je nog vragen hebben of ben je geintreseerd in een workshop van Cahit Olmez neem dan contact op met Marlies Verdonk info@marlieslearn2learn.nl of 06-33941822

Lees meer 11 september 2014 door marlies Verdonk (0 reacties)
Hip Hop theaterweek in Rietveld Theater

Hip Hop theaterweek in Rietveld Theater

Vorige week vond in het Rietveld Theater de Hip-Hop Theaterweek plaats, speciaal voor Delftse kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Tijdens deze week kregen de kinderen verschillende workshops onder leiding van docente/regisseuse Miek Tady, haar kinderen Selina, Oscar en Jully Clemensia. Workshops zoals diverse soorten Hip-Hopdansen, graffiti maken, kleding pimpen, theater maar ook gezamenlijk filosoferen over Hip-Hop en de lifestyle die daarom heen hangt zorgden ervoor dat het een gevarieerde week werd.

Aan het einde van de week waren alle ouders en familieleden uitgenodigd om een voorstelling te komen kijken. Hier lieten de kinderen zien wat ze deze week hadden geleerd. En dat was een spetterend, stoer en heel vrolijk optreden!

Alle Hip-Hop docenten hebben belangeloos aan deze week meegewerkt: Jur Bouterse, Leandro Vanenburg, Redouan Hergelink, Daniël Cleassens, Sjoerd Wijn, Vincent in ’t Hout, Danny Boom, Ruud van Schaik, Rapper U-niq, Ricardo Hendriks, Thamar Cheuk Alam, Gilbriano Kertokalio, BEDANKT!

Ook een aantal Delftse bedrijven en instanties hebben belangeloos meegewerkt om voor deze kinderen een onvergetelijke week neer te zetten: Stichting Hulp aan Delftse Jongeren, Skanfonds, BAM, Vakantiebank, Voedselbank, DVA, Makro Delft, Gamma Delft, Rust Food, Thuis bij Ladera, Sijmen Groot, Hip-Hop Huis Rotterdam en Maanvis Producties, BEDANKT! De vrijwilligers van het Rietveld Theater die deze week mogelijk hebben gemaakt, Monique, Betty, Madeleine en Tamara, danken iedereen voor een geweldige samenwerking en hopelijk tot volgend jaar!

Lees meer 14 augustus 2014 door Marie-Jet Eckebus (0 reacties)

TNR werkt aan nieuwe Theatergids

TNR heeft dit jaar besloten om het blad Applaus te vervangen voor een nieuwe theatergids. De gids krijgt een almanakachtige karakter  en geeft informatie over TNR, de TNR-leden, 't Kapelletje en de festivals van TNR. De TNR Theatergids zal in fysieke en digitale vorm verschijnen. Het doel van deze nieuwe gids is om amateurtheater en de voorstellingen van onze leden bekend te geven. Het streven is om eind september de TNR Theatergids te publiceren. 

Lees meer 03 juni 2014 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)

Hairspray te zien in Amsterdam!

Amsterdam Musical laat de jaren 60 herleven met de musical Hairspray.
Van 20 t/m 22 juni te zien in Podium Mozaïek.

In het Baltimore van de jaren 60 heeft Tracy, een gezellige dikkerd, maar één wens: dansen in de tv-show van Corny Collins. Wanneer haar dit tegen alle verwachtingen in lukt, groeit ze uit tot een lokale held. Een musical die de tegenstellingen in de jaren 60 onder de aandacht brengt en met name nadruk legt op de verhoudingen tussen blank en zwart. Een comedy, maar zeker één met inhoud. Veel dans, swingende jaren 60 muziek en mooie ballads maken van deze musical een must see - niet alleen voor de musicalliefhebber, maar voor iedereen. 
Deze bijzondere productie vol vrolijke dansnummers en met uiteraard het bekende “Welcome to the Sixties” wordt uitgevoerd door Amsterdam Musical in samenwerking met Stichting Rumoer.

Tijdens het Amateur Musical Awards Gala op 24 maart jl. in het DeLaMar Theater won Amsterdam Musical voor haar vorige productie Anything Goes twee Awards:
Beste Choreografie (Djuri Reijnen) en Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Suzanne Boreel).

Met Hairspray laat Amsterdam Musical wederom zien met beperkte middelen en gedreven amateurs een voorstelling van hoog niveau neer te kunnen zetten.

Meer informatie: http://www.amsterdammusical.nl

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bernd Duenk (artistiek & zakelijk leider) via b.m.duenk@gmailcom of telefonisch 06-55798670 of met Marleen Hallie (productieleider) via
marleenhallie@hotmail.com of telefonisch 06-44688272.

Lees meer 20 mei 2014 door Thijs Dorreboom (0 reacties)
Opening nieuwe theaterzaal

Opening nieuwe theaterzaal

WETHOUDER BEERTEN OPENT
Nieuwe THEATERZAAL in Nijmegen

9 mei 2014  van  15.00 – 19.00 uur
Biezenstraat 79-1, Nijmegen

Op 9 mei 2014 zal wethouder Beerten, Nijmegen officieel een nieuwe theaterzaal rijker maken, middels het openen van st. Kunst & Cultuurplein de Verspiegeling.

Stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling
De Verspiegeling begon in 2010 als eenmanszaak en verzorgde in eerste instantie ‘slechts’ toneel- en theatercursussen. Met de toenemende vraag en een eerste eigen ruimte breidde het aanbod zich snel uit naar de andere vlakken van de kunst. Zo verzorgt ze sinds 2012 ook
workshops/cursussen dans, zang, capoeira en kinderkunst.
Deze uitbreiding kon haar ambities en de vraag naar het beoefenen van de kunsten echter nog niet dekken. Een jaar later (september 2013) verhuisde ze dan ook naar de Biezenstraat, waar ze een schuur, bijruimtes en grote zolder omtoverde tot een heuse theaterzaal, foyer en grote repetitiezolder met kleedkamers en attributen/decorhok.
De eenmanszaak groeide daarbij uit tot een stichting (Stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling) waardoor ze haar missie mogelijk kon maken. Ook wordt ze inmiddels ondersteund door gemeente Nijmegen en het VSB fonds.

Officiële en feestelijke opening
Na maanden van verbouwing en uren van organisatie is het dan eindelijk zover: Op 9 mei 2014 opent wethouder Beerten officieel stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling en daarmee tevens een nieuwe theaterzaal in Nijmegen.
Na dit officiële (en tevens theatrale) startsein kan men deelnemen aan diverse gratis workshops, een korte performance bijwonen of gewoonweg informatie inwinnen bij docenten, regisseurs en/of artistiek leider. Kortom: kennismaken met de Verspiegeling en haar/zijn eigen mogelijkheden aldaar.
Dit alles natuurlijk onder het genot van live muziek en een hapje of drankje.

Dus: Nijmegen is een heuse theaterzaal rijker
Kom naar de opening en proef mee!
Check het programma: http://www.deverspiegeling.nl

Lees meer 09 april 2014 door Elly Snip - de Bruin (0 reacties)
Rotterdamse toneelgroep KRT wint Oscar

Rotterdamse toneelgroep KRT wint Oscar

Speelster Mariet Feenstra van het Klein Rotterdams Toneel (KRT) heeft de Man bijt hond Oscar voor beste actrice gewonnen. Zij kreeg de meeste stemmen van de kijkers voor haar vertolking van Rose in een filmfragment uit de legendarische kassakraker Titanic. Het tv-programma Man Bijt Hond, dat in haar jubileumjaar een speciaal eerbetoon aan de Oscarverkiezing brengt, selecteerde vanuit het hele land vijf amateurgroepen. Zij kregen de  opdracht om één minuut uit een legendarische film zo goed mogelijk na te spelen. De kijkers mochten uiteindelijk via hun stem bepalen welke vereniging er met de felbegeerde Oscars naar huis gingen.

Het Klein Rotterdams Toneel scoorde hoge ogen met de scène uit Titanic waarin Rose, bibberend in het ijskoude water afscheid neemt van Jack. De spelers van het gezelschap kozen onder regie van Mirjam Veldhuijzen van Zanten niet voor het ruime sop, maar voor een theatrale aanpak in theater ’t Kapelletje in de stad. Uiteindelijk ging de Friese vereniging Nim it sa it is aan de haal met de Oscar voor beste filmfragment uit Moulin Rouge.

Lees meer 14 maart 2014 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
Bezig met laden...